1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Arvo Tinni valiti Eesti Betooniühingu auliikmeks
Arvo Tinni valiti Eesti Betooniühingu auliikmeks

Arvo Tinni valiti Eesti Betooniühingu auliikmeks

Arvo Tinni
Arvo Tinni

Eesti Betooniühingu juhatus otsustas oma juunikuisel koosolekul valida auliikmeks betoonteede ehitaja Arvo Tinni.

„Arvo Tinni on parimal moel osanud ühendada Eesti vajadusi ja maailma kogemusi, püüdes kodu-Eestis tutvustada kõige jätkusuutlikuma teede-ehitusviisi, betoonteede võimalusi,” ütles Eesti Betooniühingu juhatuse esimees Kalle Suitslepp. „Tinni ise nimetab end vahel mitte isegi teedeinseneriks vaid betoonimeheks, sest betoon on tema sõnul parim ja tänuväärseim materjal teede ja sildade ehitamisel,” lisas Suitslepp.

Eesti Betooniühingu auliikme statuudi põhjal on „auliikmeks valimine eriline lugupidamisavaldus nendele isikutele, kellel on suuri teeneid Eesti Betooniühingu eesmärkide elluviimisel. Auliikme valib Eesti Betooniühingu juhatus konsensuse alusel.”

Arvo Tinni elutööks on olnud Austraalias teede ja sildade rajamine, mille juures on betoon materjalina kahtlemata esikohal. Tema rajatud tee-objektidest tuleks kõigepealt nimetada Warringah Expressway’d (Sydney), samuti maailma esimest vuukideta, armatuuriga betoonteed M7 (42 km, Sydney).

Eesti päritolu Austraalia teedeinsener Arvo Tinni on viimastel aastatel oma rikkalikke  betoonteede alaseid kogemusi jaganud ka kodu-Eestis.

Ta on olnud betoonteede eestkõnelejaks avalikkuse ees, esinenud loengutega üleriigilisel  Betoonipäeval, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli üliõpilastele, olnud algatajaks betoontee uuringutele ja laiemale koostööle ehitusmaterjalisektori ja riigi vahel.

Arvo Tinni (sünd. 17.06.1935 Keilas) lõpetas Austraalia Uus-Lõuna-Walesi Ülikooli tsiviilinsenerina (1959), töötas 1960-1990 Uus-Lõuna-Walesi osariigi Maanteeametis,

viimased 5 aastat peainsenerina. 1990 asutas oma firma Tinni Management Consulting ja on selle tegevdirektor. 1995-2011 töötas konsultandina suures teede-ettevõttes Abigroup Contractors Pty Ltd.

Tinni on Austraalia Betoonteede Ühingu (Australian Society for Concrete Pavements) asutajaliige ja endine direktor, samuti Rahvusvahelise Betoonteede Assotsiatsiooni (International Concrete Paving Association) liige.

Arvo Tinnit on autasustatud:

– Juunis 2015 – Austraalia riigi poolt, tunnusega – AM (Member of the Order of Australia: „For significant services for engineering through contributions to the road construction sector, as an industry leader, innovator and mentor”);
– 2012 – Esimene Austraalia Betoonteede Ühingu (ASCP) auliige;
– 2011 – Eesti Valgetähe teenetemärgiga: „Aktiivselt kaasa löönud Austraalia eestlaste kogukonna tegevuses”;
– 2010 – Austraalia Teede Föderatsiooni (Roads Australia) John Shaw kuldmedaliga kui Aasta 2010 Austraalia Transpordi ja Teedeinsener;
– 1980 – Briti kuninganna Reserve Force Decoration (RFD);

Arvo Tinni on Eesti Betooniühingu 4. auliige.
2010. aastal omistati auliikme staatus Aadu Kanale, 2012. aastal Toomas Laurile ja 2014. aastal Vello Otsmaale.

Eesti Betooniühing (asut. 2004) on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 52 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Head Uudised GoodNews