1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Eesti naistetantsu “ema ” Airi Rütter sai Jõgeva linna aukodanikuks
Eesti naistetantsu “ema ” Airi Rütter sai Jõgeva linna aukodanikuks

Eesti naistetantsu “ema ” Airi Rütter sai Jõgeva linna aukodanikuks

Jaan-Ivo Lukas 

Airi Rütter Jõgeva kultuurikeskuse esisel väljakul

Jõgeva linna seitsmekümne viiendale aastapäevale pühendatud linnavolikogu esimees Mai Treiali ja linnapea  Mihkel Kübara pidulikul vastuvõtul tunnustati linna aukodaniku nimetusega Jõgeva kultuurikeskuse juhatajat, folklooriselts Jõgevahe Pere eestvedajat ning mitmekülgset rahvatantsu edendajat Airit Rütterit.

Jõgeva linnapea Mihkel Kübar märkis, et Airi Rütteri tunnustamiseks aukodaniku nimetusega tegid  ettepaneku paljud Jõgeva linna elanikud.

“Airi Rütter on tegutsenud Jõgeva linna  kultuurikandjana 1977 aastast ning olnud eestvedjaks  enamikele meie linnas toimunud suurematel  kultuurisündmuste korraldamise, ” lausus linnapea.

Airi Rütter on andnud panuse piirkonna pärandkultuuri hoidmisel, mida tõestavad  näiteks folklooriseltsi Jõgevahe Pere juhtimine ja  Kassinurme linnamägedes, kunagise muistse linnuse asukohas läbi viidud loitsud.

Rahvatantsupedagoog Airi Rütter on oma hoolde  võtnud ka  Eesti naistetantsu käekäigu  eest seismise. 2011 aastal toimunud esimest Eesti naiste tantsupidu teatakse ja mäletatakse  kogu Eestis ja kaugemalgi.

“Airi panust on märgatud ka  väljaspool Jõgevat. Varasemalt on teda  tunnustatud  Folkloorinõukogu CIOFF Eesti hõbemärgiga  Ullo Toomi rahvatantsualase preemia laureaadi tiitliga  Jõgevamaa kuldrist 2009, tunnustusega Kultuuripärl 2011, Valgetähe V järgu teenetemägiga.  Jõgeva linn on tunnustanud Airit 2012 aasta linna aukirjaga, 2006 aastal linna aumärgiga ning 2008 aastal linna teenetemärgiga, ” lisas Kübar.

Kübara sõnul toetas Airi Rütteri tunnustamist aukodanikuna 101 Jõgeva linna elanikku ja 63 inimest väljaspoolt Jõgevat.

“Toetuskirju on tulnud linnavalitsusse tema toetuseks kuus,” ütles Kübar.

“Globaalselt mõelda ei suuda sugugi iga kultuuriinimene, Airi oskab näha ja teha teoks ka teiste kaasteeliste nägemusi,” tõi linnapea näiteks ühe tsitaadi  toetuskirjast.

Jõgeva linnavolikogu liikmena juhib Airi Rütter sotsiaal-ja tervishoiukomisjoni.

“Aukodanikus kuulutamine oli mulle mõistagi hingekosutav üllatus. Kindlasti väärivad seda tunnustust aga paljud tublid inimesed kodulinnast,” lausus Airi Rütter oma tänukõnes.

Jõgeva linna teenetemärgi ehk vapimärgiga otsustas linnavolikogu tunnustada tänavu oma tegevuse lõpetavate Jõgeva Gümnaasiumi ja Jõgeva Ühisgümnaasiumi direktoreid Taisto Liivandit ja Jüri Toitu, pidades silmas nende pikaajalist tööd  koolijuhtidena, haridus-ja kultuurielu edendajatena.

Head Uudised GoodNews