1. Avaleht
  2. Inimene
  3. INTERVJUU! Ne Džang jooga õpetaja Silva Soobik: sügavalt joogat omaks võttes võib saada endale uue elu
INTERVJUU! Ne Džang jooga õpetaja Silva Soobik: sügavalt joogat omaks võttes võib saada endale uue elu

INTERVJUU! Ne Džang jooga õpetaja Silva Soobik: sügavalt joogat omaks võttes võib saada endale uue elu

Silva Soobik-112. märtsil Tallinna Kultuurikatlas toimuval talvisel joogafestivalil on üheks paljudest programmipunktidest Tiibeti Ne Džang jooga tutvustamine nii sõnas kui teos.

Tegu on ainulaadse joogastiiliga, mis võib osaliselt noorustki tagasi tuua, kindlasti aga parandab tervist, mis meil kõigil kipub 21. sajandi tormakas elutempos käest libisema. Täpsemalt räägib sellest põnevast joogastiilist joogaõpetaja Silva Soobik.

Talvisel joogafestivalil räägite Tiibeti Ne Džang jooga saladustest — mis teeb antud joogastiili eriliseks?

Tegu on Tiibeti budismis Kalatšakra traditsioonis kasutatavate harjutustega, mida vaimsed meistrid kasutasid salaõpetusena oma praktikate juures teel virgumisele ja vikerkaarekeha saavutamisele. Seega on need harjutused sobilikud mitte ainult haigustest vabanemiseks ja ennetamiseks ning parema enesetunde saavutamiseks, vaid ka tugeva aluspõhja loomiseks vaimse tasakaalu saavutamisel ning meelelise arengu teel.

Kellele see peamiselt sobib?

Kogu eelneva uhke jutu juures kõrgete vaimsete ja füüsiliste tulemuste saavutamisest Ne Džang jooga abil tunduvad selle süsteemi harjutused esmapilgul uskumatult lihtsad. Neid võib osati sooritada ka pintsaklipslasel töörüüs ja kontsakandjal kostüümis. Tiibeti arstid soovitavad valitud harjutusi väga edukate tulemustega vastavalt anamneesile patsientidele, olemata nende joogaalasest või sportlikust taustast. Seega sobib Ne Džang jooga ühest küljest täiesti tavalisele inimesele, kes soovib oma tervist ja reibast enesetunnet hoida või taastada. Ne Džangi viljelejate teise otsa kuuluvad, nagu öeldud, väga kõrgete vaimsete realisatsioonitulemustega joogid, rakendades neid oma meditatsioonipraktikate kirevas koosluses keha füüsist ja energiakanaleid puhastava vahendina.

Silva Soobik-3

Kirjeldage palun Tiibeti Ne Džang joogat neile, kes joogaga varem tegelenud pole.

Üldiselt kirjeldades võib märkida, et enamike neid harjutusi tehakse istudes (soovitavalt rätsepistes või võimalusel lootosistes), täpse kehahoiu ning teatud kindla õpetuse järgi sooritatud hingepeetusega. Kuna Tiibeti meditsiini süsteemis omavad enamik meeleorganeid tugevaid seoseid kindlate siseorganite või organsüsteemidega, siis tehakse tööd algatuseks keele, silmade, nina, kõrvade ja huultega. Tegeletakse kaela, pea, enamike liigeste, kõhu ja rindkerega. Kokkuvõttes töötatakse 24 harjutusega läbi kogu keha energeetiline ja füüsiline tasand, millest nagu mainitud, ei jää positiivse laenguta ka meie mentaalne ja vaimne baas. Nende harjutustega on paljud patsiendid saanud abi seede- ja aineveahetuse probleemidele, südamehaigustele, hingamisüsteemi hädadele, sealhulgas sinusiidi, astma ja onkoloogiliste haiguste puhul.
Ette on tulnud ka juhtumeid, kus Ne Džangi süstemaatilise viljelemise tulemusel on hallid juuksed loomulikul teel muutunud taas tumedaks, mis viitab keha bioloogilise ea vähenemisele.

Kas oodatud on nii algajad kui ka edasijõudnud?

Jah, need harjutused sobivad igasuguse taustaga inimestele ja hakkavad tõhustalt tööle just sellelt stardipositsioonilt, mida Ne Džangi viljeleja omab.

Joogaga tegeleb Eestis üha rohkem inimesi, suvist joogafestivali külastas rohkem kui 1000 inimest — milles seiseb jooga saladus?

Viimaste põlvkondade jooksul on inimkond saanud kogemuse, et kõik varem kättesaamatu füüsilises ja materiaalses vormis ei olegi meid kokkuvõttes õnnelikumaks teinud. Pigem vastupidi. Nüüd on vaja leida tasakaalu, otsida seda, mis kaduma läinud, aga väidetavalt meie esivanemaid aitas. Kahjuks on siinsed põhjamaised esiisade teadmised erinevatel põhjustel rohkem või vähem kaduma läinud või siis pole neid nii süsteemselt, kui idamaiseid tarkusi, kunagi talletatudki. Sestap pöördutakse nende traditsioonide poole, mida on katkematu liinina veel õpetajalt õpilasele aastatuhandeid säilitatud. Luuakse ka uusi tuletisi ja hübriide, mille väge ja tulemusi saame hinnata ehk kunagi sajandeid hiljem. Valik on lai.

Silva Soobik2

Kas peab paika väide, et jooga ja positiivsus käivad käsikäes?

Jooga ja positiivsus käivad käsikäes samavõrra kui jooga ja negatiivsus. Erinevaid jooga vorme kasutatakse ju negatiivsete ilmingute pööramiseks positiivsuse suunas või positiivse hoidmiseks kaldumast negatiivsusele. Seal, kus on veel dualismi positiivse ja negatiivse vahel, seal tuleb appi jooga oma eri vormidega ja eri tasandi tööriistadega.

Kui tuua välja põhilised positiivsed tulemused, mida joogaga tegelemine annab, siis mis need oleks?

Mõistlikumalt elatud minutid võrreldes teleri ja arvuti taga istumise, tühja lobisemise, üle töötamise või muu laialt levinud “tuuletallamise” vormiga. Lihtsalt füüsiliselt jooga harjutusi vuhkides saab kehalisest liigutamisest reipama enesetunde. Tõsisemalt harjutustesse sisenedes ja õigeid hingamise ja visualiseerimise tehnikaid kasutades saab parema kontakti oma kehaga ning energeetilise vormi, võib-olla mõnest haigusestki priiks. Sügavalt joogat omaks võttes või ennast talle üle andes võib saada endale uue elu kõige laiemas mõttes.

Kuidas tärkas teis huvi Tiibeti meditsiini vastu?

Põhjuseid on mitmeid, mis erinevatel ajahetkedel omavahel kokku hakkasid kõlama. Loogiline jätk tiibeti kultuuri ja budismiga tegelemisele, laste sünd ja soov neid vajadusel kõige tasakaalukamalt aidata, minu ellu ilmunud Tiibeti arst ja õpetaja ning ühel hetkel mind proovile pannud terviseprobleem, mis aitas omal nahal Tiibeti meditsiini iga külje pealt “testida”.

Silva Soobik-2

Miks soovitate inimestele just Tiibeti meditsiini?

Tegu on äärmiselt mitmetasandilise süsteemiga, mis on aastatuhandeid ennast tõestanud ning katkematu järjepideva õpetusena terveid põlvkondi aidanud. See mitte ei kanna endas teadmisi tervise hoidmiseks (dieet ja eluviis), ravimiseks (farmakoloogia, ravitehnikad), vaid läheb sügavamale, kui paljud teised meile teada olevad meditsiinisüsteemid. Tiibeti meditsiini traditsiooni juurde kuuluvad ka õpetused haiguste algpõhjustest ja nende elimineerimisest, milleks on teatud nihkes meeleseisundid nagu iha, viha, ignorantsus, mida inimesed soovi korral võivad endas muutma hakata. Viimaseks pole paljudel inimestel piisavalt südikust, huvi ega võimalusi, kuna tegu on väga tugevat pühendumist nõudvate vaimsete praktikatega kuni elu lõpuni, kuid ometi annavad need baasteadmised komplekse arusaama inimese terviseprobleemidest ning võimalustest teda aidata.

Mida saab iga inimene ise enda jaoks igapäevaselt teha, et olla tervem ja õnnelikum?

Juua hommikuti ja päeva jooksul sooja keedetud vett, et kogu keha üles ehitamise aluseks olev seedesüsteem tugev hoida. Hoida endas elus “algaja meelt” (“beginners mind” – ingl.k), mis vaatab maailma nagu väike laps, võttes kõike eelarvamuste ja hinnangutevabalt. Vastasel juhul ei lase me paljusid häid võimalusi oma ellu, blokeerides neid oma kapseldunud jäiga maailmavaatega.

Joogafestivali Elustiilipäeva programmiga saab tutvuda SIIN!

Head Uudised GoodNews