1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Kunstihing Sissi Nylia Benita: digitaalse kunstiga saab hakkama igaüks
Kunstihing Sissi Nylia Benita: digitaalse kunstiga saab hakkama igaüks

Kunstihing Sissi Nylia Benita: digitaalse kunstiga saab hakkama igaüks

Uued tehnoloogiad loovad ka kunstivaldkonnas üha uusi võimalusi. Aina populaarsemaks on muutumas näiteks digitaalne kunst, mille lõpmatud võimalused, mugavus ja uudsus on tõeliseks tõmbenumbriks. Laulja ja kunstihing Sissi Nylia Benita jagas enda digitaalse kunstiga alustamise kogemust ning näpunäited, kuidas uue kunstivormiga ladusamalt sõbraks saada.

Sissi jaoks on digitaalse kunsti loomine alles väga uus, kuid juba on ta leidnud enda jaoks kaks stiili, mis teda paeluvad: „Päris alguses katsetasin oma nutitahvlil linework stiilis kunsti, mis koosneb peenetest joontest ja geomeetrilistest mustritest. Nüüd aga olen leidnud enda jaoks digitaalse maalimise ning võin lõputult värvilisi galaktikaid, kosmost ja tähti kujundada.“ Kuna Sissi jaoks on kunst olnud alati väga südamelähedane teema, on uue meediumi lisandumine justkui sõõm värsket õhku, mis toob temani täiesti uued võimalused.

Kunstihing Sissi jaoks on digitaalse kunsti loomisel palju eeliseid tavalise paberi ja pliiatsi ees. Tavapärane maalimine nõuab väga palju ettevalmistusi – välja on vaja otsida palju erinevaid värve ja pintsleid, mööbel tuleb katta värvipritsmete eest ja tuleb jälgida, et lemmikloomad midagi ümber ei ajaks või oma käppadega kunstitööle ei satuks. Lõpuks peab kõik need asjad ka kokku pakkima ja nii ei tekigi tahtmist kunstitarbeid välja otsida. Tahvelarvuti aga lahendab kõik need mured. „Digitaalse kunsti loomiseks lülitan oma tahvli lihtsalt sisse ning saan maalimisest pausi teha millal soovin. Kõik aeganõudvad ettevalmistused ja muremõtted jäävad ära ning järele jääb vaid puhas loomise rõõm,“ jutustas Sissi.

Digitaalse kunsti loomiseks lülitan oma tahvli lihtsalt sisse ning saan maalimisest pausi teha millal soovin. Kõik aeganõudvad ettevalmistused ja muremõtted jäävad ära ning järele jääb vaid puhas loomise rõõm.

Lauljatar usub, et digitaalse kunstiga saab hakkama igaüks. Tema sõnul ei ole sul varasemaid kunstiteadmisi vaja, peaasi, et sul on tahet ja uudishimu: „Alustama peaks sellisest kunstistiilist, mis toob sulle rõõmu. Uue seadme ja rakenduste tundmaõppimine võib olla aeganõudev, kuid kui see stiil ja looming pakuvad sulle rõõmu, läheb ka õppimine ladusamalt ja mõnusamalt.“ Tänapäeva nutilahendused on lõpmatute võimalustega ning see on ka üheks eeliseks tavapäraste kunstivormide ees. Igas rakenduses on nii palju detaile ja nupukesi, mida avastada, ja nii ei muutu kunsti loomine kunagi üksluiseks.

Tahvelarvutite kompaktsus ja spontaanne kasutamisvõimalus on samuti suureks eeliseks. Eriti soovitab Sissi digitaalset kunsti neile, kes ei taha tüütute ettevalmistustega tegeleda ning soovivad oma loovust ’paberile panna’ igal ajahetkel ja ükskõik kus. „Minu ustavaks kaaslaseks on saanud Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, mille kompaktsus ja mugavus võimaldavad mul seda igal pool kaasas kanda ja nii saan ma isegi välismaal reisil olles oma kunstitöid jätkata. Kunsti loomine on muutunud nii palju kiiremaks, lihtsamaks ja mugavamaks“ rääkis Sissi.

Viimase soovitusena toob Sissi välja protsessi nautimise: „Tänapäeval on maailmas tohutu info üleküllus, aga sellest ei tohiks lasta ennast heidutada.“ Ta soovitab alustades usaldada teisi kunstnike ja nende soovitusi ning enne esimese teose loomist tasub vaadata mõnda videot või artiklit, mis selgitaksid põhifunktsioone. „Siiski on minu soovitus lihtsalt hakata katsetama, sest tegemise käigus õpid kõige kiiremini. Kui vaja, saad alati internetist abi otsida ja pea meeles, et igaüks õpib oma tempos ning kõike ei pea kohe oskama. Katseta ja mängi – lihtsalt naudi seda, mida teed“ soovitab Sissi.

Head Uudised GoodNews