1. Avaleht
  2. Muusikud muusikast
  3. MUUSIKUD MUUSIKAST: Kirke Karja
MUUSIKUD MUUSIKAST: Kirke Karja

MUUSIKUD MUUSIKAST: Kirke Karja

Eesti Jazzliit on tähistamas 15. tegutsemisaastat. Liidu esinaine Kirke Karja pani sel puhul kokku oma 15 läbi aegade lemmikut ja inspireerivamat jazzlugu.

Kirke Karja (1989) on õpetanud klassikalise klaveri bakalaureuse Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Tanel Joametsa ning Ivari Ilja juhendamisel ning jazzmuusika magistrantuuri Kristjan Randalu õpilasena. Ta on
õppinud ka kompositsiooni Raul Söödi ning Margo Kõlari käe all ning tegelenud vabaimprovisatsiooniga Anto Peti juures. Hetkel täiendab ta end Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia doktorantuuris ning töötab vabakutselise muusikuna. 2014. aastal pälvis ta oma Noore Jazzitalendi auhinna, mida annavad välja Jazzkaar ja Jazzliit.

Kirke on liider mitmetes ansamblites: 10-liikmeline Pae Kollektiiv, Kirke Karja kvartett ning Captain Kirke and the Klingons. Kirke Karja Kvartett on ohtratel kontsertreisidel astunud üles ka mainekatel festivalidel 12points, Jazzahead! ning Tampere Jazz Happening, ühtlasi pälvisid nad 2018. aastal aasta jazzansambli auhinna. 2018. aastal esitas Euroradio Jazz Orchestra 40 minutit Kirke kirjutatud uudisloomingut.

1) SUMMERTIME
Vahepeal ajab see lugu südame pahaks küll, kuna seda mängitakse nii palju ja sellest on tehtud õudselt kohutavaid seadeid. Aga see Miles Davise ja Gil Evansi orkestri versioon on nii ehe, puhas ja geniaalne.

2) GOOD BYE PORK PIE HAT
Charles Mingus kirjutas selle eleegilise loo saksofonist Lester Youngi mälestuseks.

3) IDA LUPINO
Kuulsin seda lugu viimati Norra kontrabassist Mats Eilertseni trio esituses ja seda mängiti umbes 93 872 korda aeglasemalt, aga toimis ikkagi väga hästi!

4) LONELY WOMAN
Taaskord üks kanooniline lugu.

5) GHOSTS
Saksofonist Albert Ayleri _saund_ on vägev!

6) STRANGE MEETING

7) THE ELDERS
Wayne Shorteri lugu Fabian Almazani ansambli esituses.

8) THE OLD SHADE TREE
Brad Mehldau ja Chris Thile!

9) BIRDS
Kui see Marius Neseti lugu internetti laeti, siis ma vist kuulasin seda iga päev vähemalt 10 korda, isegi pidudel plaksutasime õlle kõrvale rütme kaasa. Kõigil oli see nii peas. Nesetil on ka meeletult palju plaate välja tulnud, igaüks täiesti uudne.

10) A BLOOMING BLOODFRUIT IN A HOODIE
Terve see Ambrose Akinmusire´i album, millelt selle loo leiab, on väga põnev sulam keelpillidest, räpist ja paljust muust.

11) THÜR
Saksa trummar Christian Lillinger on minu meelest praegu üks huvitavamaid jazzmuusikuid üldse. Tal tuleb uut materjali välja nagu Vändrast saelaudu ja see on üks tema viimaseid projekte. See kõik on väljakirjutatud, mitte improviseeritud.

12) MARKOS & MARKOS
Seda Tigran Hamasyani lugu peab kindlasti videoga koos vaatama! Imeilus.

13) HURDY GURDY
Elliot Galvin on hästi vahva ja leidlik pianist! Ootootoot, ta mängib ju 6. detsembril jazziklubis Philly Joe’s ka!

14) THE MADMAN OF NARANAM
Philipp Gropper´s Philm. Nad esinesid eelmisel talvel Jõulujazzil ka. Selles salvestises on üks mu lemmikumaid klaverikäsitlusi üldse, üks väga huvitava helikeelega austerlane Elias Stemeseder mängib.

15) SLINKY
Selle bändi muusikud on hästi armsad. Kui ma ei eksi, siis see video salvestati selles tühjas kultuurimajas vaid mõned päevad enne selle lammutamist. See bänd pole hetkel vist kuigi aktiivne. Mingil hetkel läks saksofonist Aafrikasse lõvisid päästma ja siis vaibus asi kuidagi ära.

Head Uudised GoodNews