1. Avaleht
  2. Melu
  3. Pärimusmuusika Aida sünnipäeval esineb maailmakuulus etnobänd Tuuletar, kes müünud ühe oma laulu kõrgelt hinnatud teleseriaalile “Troonide mäng”
Pärimusmuusika Aida sünnipäeval esineb maailmakuulus etnobänd Tuuletar, kes müünud ühe oma laulu kõrgelt hinnatud teleseriaalile “Troonide mäng”

Pärimusmuusika Aida sünnipäeval esineb maailmakuulus etnobänd Tuuletar, kes müünud ühe oma laulu kõrgelt hinnatud teleseriaalile “Troonide mäng”

25. märtsil tähistab Viljandi Pärimusmuusika Ait sünnipäevapeoga oma 14. tegutsemisaastat. Laval astub üles maailmakuulus Soome naiskvartett Tuuletar ning Eesti pärimusmuusika- ja folkrokkansambel Zetod. Juba tuntud ja hinnatud pärimusbände soojendavad Noorte Pärimusbändide konkurssi võitjad Duo Tuus ja Tradimus.

„Praegustel keerulistel aegadel oleme eriti tänulikud selle eest, et meie oma rahvuskultuuri hoidev ja toetav maja Viljandis on olemas ja saame pidada juba 14. sünnipäeva. See tähendab, et juba 14 aastat on siin kõlanud palju omanäolist ja inspireerivat muusikat, milles on omavahel segunenud nii uue kui ka vana põlvkonna viisid ja traditsioonid,“ kommenteeris Eesti Pärimusmuusika Keskuse juht Tarmo Noormaa. Ta lisas, et Viljandis asuvas Aidas on kõigi nende aastate vältel nähtud kõvasti vaeva, et pärimusmuusika oleks Eesti rahva südametes ja kättesaadav kõigile huvilistele.

Tuuletari koosseis. Foto: Katariina Salmi

Seda pidupäeva tuleb Viljandisse tähistama ülemaailmselt väga edukas põhjanaabrite koosseis, mis kannab nime Tuuletar. Nende värskendavalt originaalne muusika on tulvil metsikut energiat, beatbox’i rütme ja ebamaiseid harmooniaid. Tulemuseks on soome luuletraditsioonide segunemine rütmide ja muu maailma mõjutustega. 2017. aastal müüdi Tuuletari laul “Alku” menukale HBO telesarjale “Troonide mäng”.

Koosseis iseloomustab ennast järgmiselt: „Teeme, mida teeme, sest armastame oma keelt, austame oma juuri ja tahame avastada. Kaevame ja otsime, vallutame ja ebaõnnestume, jääme ja läheme, kuid me ei lõpeta kunagi liikumist, hoolimist ega austamist.“

Teeme, mida teeme, sest armastame oma keelt, austame oma juuri ja tahame avastada. Kaevame ja otsime, vallutame ja ebaõnnestume, jääme ja läheme, kuid me ei lõpeta kunagi liikumist, hoolimist ega austamist.

Viimastel aastatel on Tuuletar tuuritanud üle kogu maailma, käinud kolmel suurel Aasia tuuril ning esinenud nii Soome kui Euroopa festivalidel, mille hulka kuuluvad näiteks WOMEX 2019, WOMAD UK 2018. 2020. aastal esines Tuuletar esmakordselt ka Austraalias ja Uus-Meremaa lavadel.

Kontsertõhtut alustavad pärimusmuusika maailmas alles kanda kinnitavad koosseisud Duo Tuus ja Tradimus, kes eelmisel sügisel võitsid erinevates vanuseklassides Noorte Pärimusbändide konkursi. Esimene koosseis ühendab viiuli- ja lõõtsamängu ning lubab tulemuseks Lõuna-Eesti ja muu maailma võngete segu, mis paneb kõigil jala tatsuma ja kõrva kuulama. Kuueliikmeline noorte sõpruskond Tradimus esitab peamiselt enda seatud eesti pärimusmuusikat, kuid repertuaarile lisavad vürtsi ka välismaised viisid ja autorilood. Sünnipäevaõhtu lõpetab kohalik bänd Zetod, kes esitab setokeelset segu rahvalaulust, rokist ja punkist.

Sünnipäevapidu Viljandi Pärimusmuusika Aida suures saalis algab 25. märtsi õhtul kell 19:00. Enne peoõhtu algust, kell 17.00, on võimalus osa saada Viljandi Jaani kirikus toimuvast Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia Paastumaarjapäeva kontserdist. Pileteid Aida sünnipäevale saab soetada Piletilevist.

Head Uudised GoodNews