1. Avaleht
  2. Festival
  3. Tallinn feat. Reval festivali publikuhääletus otsustas järgmise aasta avakontserdi teema
Tallinn feat. Reval festivali publikuhääletus otsustas järgmise aasta avakontserdi teema

Tallinn feat. Reval festivali publikuhääletus otsustas järgmise aasta avakontserdi teema

Viienda varajase muusika festivali Tallinn feat. Reval kulminatsiooniks oli Vox Clamantise, Tallinna Barokkorkestri, Eesti-USA vanamuusiku Andrew Lawrence-Kingi ning jutustaja rollis Peeter Volkonski esituses 18. sajandi Euroopa muusikaelus aset leidnud ajalooline sündmus. Kohapeal peetud publikuhääletus otsustas, et aasta pärast algab Tallinn feat. Reval festival Christoph Graupneri muusikaga.

Kontserdil esitati kolm teost, millega heliloojad Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach ja Christoph Graupner kandideerisid 1722. aastal Leipzigi Thomaskirche muusikajuhi ametikohale.

Tolle aja kuulsaim helilooja Saksamaal ja Euroopas Telemann oli konkursi suursoosik, aga ta ei soostunud pakutud tingimustega ja nii tuli koha täitmiseks korraldada konkurss. Konkursiga liitusid ka Bach ja Graupner. Viimane neist võitis, kuid pidi olude sunnil jääma vanale tööle, nii sai väärika ametikoha endale Johann Sebastian Bach.

Selgitamaks välja, kuidas puudutab 300 aastat tagasi loodud muusika meie publikut, toimus Tallinn feat. Reval lõppkontserdil anonüümne muusikapalade kontsertesitus ja seejärel publikuhääletus. Hääletusest võttis osa 191 inimest ning tulemused jagunesid järgmiselt: Georg Philipp Telemanni kantaat kogus 14,1% häältest, Johann Sebastian Bachi kantaat 15,2% ning Christoph Graupneri kantaat pälvis ülekaalukalt 70,7% häältest.

„Kuulajate esteetika aja jooksul teadagi muutub, kuid varajases muusikas on palju improvisatsiooni, just nagu kaasaja muusikas, mis teeb selle esitamise värskeks ja nauditavaks,” ütles Tallinn feat. Reval festivali kunstiline juht Taavi-Mats Utt.

Varajase muusika festival Tallinn feat. Reval toob igal aastal novembrikuus Tallinna ajaloolistesse kontserdisaalidesse ajastutruu muusika. Tänavuse festivali programm tõi kuulajate ette Gramophone’i auhinna võitja Šveitsi-Prantsuse vokaalansambli thélème, muusikaajakirja Gramophone Editors Choice rubriiki kolmel korral valitud lautomängija Matthew Wadsworthi, klavessiini- ja haamerklaveri virtuoosi Jacques Oggi, duo Josh Cheatham viola da gambal ja Skip Sempé klavessiinil ning Eesti vanamuusikaansambli Cantores Vagantes. Festivali haridusprogramm pakkus noortele muusikaõppuritele esinemisvõimalusi ning õpitubasid.

Head Uudised GoodNews