1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Tartu Linnavolikogu nimetas Tartu aukodanikud
Tartu Linnavolikogu nimetas Tartu aukodanikud

Tartu Linnavolikogu nimetas Tartu aukodanikud

TartuTartu Linnavolikogu otsusel said Tartu aukodaniku tiitli kirjanik ja tõlkija Ain Kaalep, Tartu Ülikooli professor akadeemik Peeter Saari ning edukas seeniorsportlane Nora Kutti. Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid ettevõtja ja metseen Karl Treffner, kauaaegne lastearst Anne Ormisson ning muusikaõpetaja ja dirigent Kadri Leppoja.

Kirjanik ja tõlkija Ain Kaalep on klassikalise filoloogia traditsioonide eestkõneleja ning ajakirja Akadeemia taasasutaja ja peatoimetajana aastail 1989-2001 andnud suure panuse Tartu kui haridus- ja teaduslinna arengusse. Tema sulest on ilmunud luulet, esseesid, lühiproosat ja näidendeid, samuti tõlkeid ja kirjanduskriitikat. Eesti iseseisvuse taastamisel oli Ain Kaalep Eesti Kongressi ja Põhiseaduse Assamblee liige.

Füüsika-matemaatikadoktor professor Peeter Saari on Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi füüsikalise optika labori juhataja. Ta on avaldanud üle saja teaduspublikatsiooni ning tegelnud aktiivselt teaduse populariseerimisega.

Nora Kutti on üle 30 aasta olnud spordipedagoog ja Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna õppejõud. Sportimisega alustas ta 12-aastaselt ja jätkab Tartu linna väärikat esindamist veteransportlasena tänaseni. Aastail 1940–1952 oli ta 38 korral Eesti meister ujumises. Seenioride Euroopa ja maailmameistrivõistlustel on ta saanud korduvalt kuld-, hõbe- ja pronksmedaleid kergejõustikus ja ujumises.

Ettevõtja, leiutaja ja metseen Karl Treffner on Hugo Treffneri gümnaasiumi suurtoetaja. 1940. aastal asus perega Saksamaale, alates 1948. aastast elab Austraalias. Tema abiga on Austraalias Immanueli Kolledžis õppinud kümme Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilast, samuti on ta toetanud majanduslikus kitsikuses olevate õpilaste koolitoidu tasumist, õppekulude katmist ning õpetajate enesetäiendamist ja koolitamist.

Tartu Ülikooli emeriitdotsent Anne Ormisson on kauaaegse lastearstina ravinud mitme põlvkonna tartlasi. Erilist tähelepanu on Anne Ormisson pühendanud vastsündinute ja väikelaste arenguga seotud probleemidele, tema eestvõttel alustati Tartus 1980. aastatel vastsündinute loomuliku toitmise juurutamist.

Muusikaõpetaja ja dirigent Kadri Leppoja on töötanud palju aastaid Miina Härma gümnaasiumi muusikaõpetajana. Alates 1996. aastast tegutseb Kadri Leppoja ka Tartu Noortekoori dirigendina ning on olnud Eesti Koolinoorte Segakoori üks dirigente. Miina Härma gümnaasiumis juhatab Kadri Leppoja segakoori, poistekoori ja neidudekoori. Kõik tema koorid on saavutanud tunnustust konkurssidel nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt.

Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega ja Tartu Tähed antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 96. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas.

Head Uudised GoodNews