1. Avaleht
  2. Inimene
  3. VALGUSTATUSE OTSIJAD ON OODATUD JOOGATUNDI! Reelika Rohtmaa koges sisemist rahu juba esimese joogatunni järel
VALGUSTATUSE OTSIJAD ON OODATUD JOOGATUNDI! Reelika Rohtmaa koges sisemist rahu juba esimese joogatunni järel

VALGUSTATUSE OTSIJAD ON OODATUD JOOGATUNDI! Reelika Rohtmaa koges sisemist rahu juba esimese joogatunni järel

Reelika Rohtmaa
Reelika Rohtmaa

Dharamsaalis mantraõhtuid korraldav joogaõpetaja Reelika Rohtmaa jõudis vaimselt koju Londonis Šivananda jooga keskuses selle imepärase õpetusega tutvudes. Tema mantrameloodiad on kui sõnadest ja vibratsioonidest koosnevad teejuhid vaikuse, vabanemise ja iseendani, ja et seda kogeda, on kõik valgustatuse otsijad oodatud tema tundidesse.

Kus ja kuidas puutusite joogaga esimest korda kokku?

Minu joogateekond sai alguse 2006. aasta kevadel Londonis. Joogasse läksin sõprade soovitusel, kes olid joogakeskuses juba varem ise kursustel käinud. Mul endal ei olnud mingeid eelteadmisi ega kogemusi joogast. Minu sooviks oli leida mingi viis, kuidas ennast liigutada ja end aktiivsena hoida. Tol ajal ei teadnud ma, et joogas on olemas veel erinevad stiilid ja lähenemised.

Sattusin Šivananda jooga Londoni keskusesse, sest see asus väga lähedal minu tolleaegsele elukohale. Esimese asjana osalesin tasuta jooga proovitunnis, mis mulle väga meeldis. Tegelikult, kui nüüd päris aus olla, siis ega see tund midagi nii erilist ei olnudki, eriline oli aga see tunne, mida ma tajusin endas pärast tundi. See tunne on mul veel siiani meeles! Mäletan, kuidas ma tänaval pärast joogatundi kõndisin ja kui kergelt, rahulikult ja õnnelikuna end tundsin. Ei, see ei olnud mingi lihtsalt ekspressiivne „appi, ma olen nii õnnelik!“ tunne, vaid rohkem selline sissepoole vaatav rahu tunnetamine iseendas, just nagu ma oleksin lõpuks jõudnud koju.

16

Olete osalenud päris mitmetes eri paikades joogalaagrites ning neid ka ise läbi viinud – milline joogalaager eriliselt meelde jäänud?

Joogalaagrites ja koolitustel olen tõesti osalenud eri paikades Poolas, Leedus, Soomes, Austrias, Indias, mitte küll alati ise neid läbi viinud, kuid osalenud. Üks meeldejäävamaid laagreid oli Kreekas, kuhu sooviks ka edaspidi kindlasti tagasi minna: kaunis loodus, hea toit ning kliima ja sõbralikud inimesed tegid laagri väga meeldejäävaks.

Te korraldate Dharamsaalis mantraõhtuid, millega täpsemalt tegu?

Mantra on püha heli, mis võib olla nii tervikfraas, sõna või silp. Tähenduse ja mõju annab talle temas sisalduv helivibratsioonide kompleks. Mantrate laulmine kergendab hinge ja vabastab meie keha blokeeringutest. Helide vibratsioon harmoniseerib meie kehasiseseid vibratsioone — molekulide ja elundite võnkeid. Kirtani ehk pühade laulude laulmine eemaldab psüühilised kompleksid ja muudab meele muretuks, kergeks ja puhtaks.
Õhtu lõpetame juhitud vaikusemeditatsiooniga. Laulame enamasti sanskriti keeli, laulmine toimub eeslauljale — mulle järele lauldes ja on saadetud harmooniumil. Eelnev lauluoskus ei ole vajalik ja sõnadega laululehed on kohapeal olemas. Tule laula meel rõõmsaks ja hing rahulikuks!

NU8H7357

Mida on teie igapäevasesse ellu juurde andnud joogaga tegelemine?

Joogaga tegelemine on andnud juurde teadlikkust, enesekontrollioskust ja oskuse vaadata maailma erinevatelt nurkadelt, näiteks kas või peapeal seistes.

Kas võib öelda, et inimene, kes tegeleb joogaga on rahulolevam ja õnnelikum? Miks?

Jooga on vaid üks tee, et olla rahulolevam ja õnnelikum. Mõnda aitab jooga, et saada õnnelikumaks, mõnda teist inimest aitab hoopis mingi muu tegevus. Kui jooga inimesele sobib ja see tema ellu positiivsust juurde toob, siis on kõik hästi. Jooga ei pea sobima kõigile, aga joogale võiks anda lihtsalt võimaluse, et kogeda, kuidas jooga just Sulle mõjub.

Head Uudised GoodNews