1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Soome tunnustab kaitsejõudude lipupäeval teenetemärkidega ka eestlasi
Soome tunnustab kaitsejõudude lipupäeval teenetemärkidega ka eestlasi

Soome tunnustab kaitsejõudude lipupäeval teenetemärkidega ka eestlasi

Imbi Paju

Soome Vabariigi president Sauli Niinistö tunnustab tublisid eestlasi teenetemärkidega. Körge tunnustuse pälvivad Imbi Paju, Andres Allikmäe, Alar Karis, Raul Kuutma ning Margus Laidre.

Soome Tallinna suursaatkond annab teenetemärgid üle lipupäeva pidulikul vastuvõtul. Kaitsejõudude lipupäeva tähistatakse 4. juunil.

Filmirežissöör Imbi Pajule teenetemärk tegevuse eest Soome ja Eesti kultuurisuhete arendamisel. 

Kirjanik ja dokumentalist Imbi Pajule antakse Soome Lõvi Rüütelkonna 1. järgu rüütlirist.

Paju on viimasel kümnendil olnud silmapaistvalt aktiivne Soome ja Eesti kultuurisuhete teljel, ta on oma töödega tuntuks saanud mõlemas riigis. Ta on elanud nii Soomes kui Eestis ning võtab aktiivselt osa mõlema maa kultuurielust.

Imbi Paju looming puudutab Eesti lähiajaloo valupunkte, eriti naiste vaatenurgast lähtuvalt. Tema teosed põhinevad lähedaste kogemustel ning põhjalikul uurimustööl ja intervjuudel. Paju esikteos, aastal 2006 avaldatud raamat ”Tõrjutud mälestused” on tõlgitud mitmesse keelde. Teos ”Soome lahe õed” ilmus aastal 2011 ja eesti keelde tõlgiti see möödunud aastal. Mõlemad raamatud põhinevad varem loodud dokfilmidel. Aastal 2009 toimetas Paju koostöös Sofi Oksaneniga artiklitekogu ”Kõige taga oli hirm”. Ajakirjanikuna on Paju töötanud nii Eesti kui Soome meedias.

Harju Elektri peadirektor Andres Allikmäele tänu koostöö eest Soome ettevõtetega.

Andres Allikmäele antakse Soome Lõvi Rüütelkonna 1. Järgu rüütlirist. Allimäe on Eesti majanduselus kaua tegev olnud ja olulise tähtsusega isik riigi elektritööstuses. Inseneriharidusega Allikmäe on töötanud Harju Elektri peadirektorina 1999. aastast alates. Tema juhitud ettevõte on teinud märkimisväärseid investeeringuid Soome ja on kaasatud ka paljude teiste ettevõtete juhatuste töös Eestis ja Soomes.

Aastal 2002 ostis Harju Elekter Ulvilas ja Keraval tegutseva elektrotehnilisi tooteid ja lahendusi tootva firma Satmatic, mis oli üks tähelepanuväärsemaid investeeringuid Soome. Allikmäe kuulub ettevõtte Satmatic juhatusesse. Lisaks sellele on ta ka Eestis tegutsevate Soome firmade Saajos ja PKC Group juhatuste liige.

Eesti ülikoolimaailmas silma paistnud Alar Karis saab Soome Lõvi Rüütelkonna komandöriristi. 

Riigikontrolör, Tartu Ülikooli endine rektor Alar Karis saab tunnustuseks Soome Lõvi Rüütelkonna komandöriristi. Karise teened Eesti ülikoolimaailmas on olnud tähelepanuväärsed ning ta osaleb aktiivselt ka ühiskondlikus elus. Tartu ülikooli rektorina süvendas ta kontakte Soomega ja toetas soomlastest tudengite õppimisvõimalusi.

Professor Karise on oma teadustöö teinud veterinaaria ja arengubioloogia valdkonnas. Ta oli Tartu Maaülikooli rektor aastatel 2003-2007 ja Tartu ülikooli rektor aastatel 2007-2012. Aastal 2012 valiti ta Eesti Arengufondi nõukogu esimeheks ning käesoleva aasta märtsis nimetas Riigikogu ta riigikontrolöriks. Karis võtab aktiivselt osa ühiskondlikust debatist. Tema artiklid käsitlevad hariduse, majanduse ja ühiskonna arengu suhteid ning ta võtab neil teemadel tihti sõna ka elektroonilises meedias.

Soomepoiss Raul Kuutmad autasustatakse Soome Valge Roosi Rüütelkonna 1. järgu rüütliristiga. 

Soomepoiss Raul Kuutmale antakse Soome Valge Roosi Rüütelkonna 1. järgu rüütlirist tema töö eest Soomepoiste ja Eesti-Soome suhete hüvanguks. Kuutma tegeles aktiivselt Soome Jätkusõjas võidelnud eestlastest sõjaveteranide nimel juba enne Soome Sõjaveteranide Eesti ühingu loomist 1992. aastal. Alates 1989. aastast tegutsesid Soomepoisid Elias Lönnroti seltis Soomepoiste osakonnana.

Kuutma oli Soome Sõjaveteranide Eesti ühingu juhatuse liige ja tegevjuht kuni aastani 1997. Ühingu esimees oli ta kuni aastani 2000, pärast seda auesimees. Kuutma juhtimisel sai veteranide ühing Soomepoiste matrikli, oma kalmistuala Tallinnas ning loodi pärimusühing. Raul Kuutma on kirjutanud ja toimetanud mitmeid teoseid nii eesti kui soome keeles.

Presidendi välisnõunik, suursaadik Margus Laidre saab kõrge teenetemärgi. 

Soome Vabariigi president autasustab suursaadik Margus Laidret Soome Lõvi Rüütelkonna komandöriristiga. Laidre on Eesti taasiseseisvumisest alates töötanud tähtsates välispoliitilistes ülesannetes: suursaadik Rootsis, Saksamaal ja Suur-Britannias, Eesti välisministeeriumi poliitikaosakonna peadirektor. Käesoleval ajal on Laidre Eesti presidendi välisnõunik.

Oma praeguse tööga seoses oli tal keskne roll president Tarja Haloneni riigivisiidi ja lahkumisvisiidi ning president Sauli Niinistö esimese visiidi ettevalmistamisel. Ta on andnud oma suure panuse Soome ja Eesti erisuhte hoidmisse. Margus Laidre akadeemiline tegevus Eesti ja Liivimaa ajaloo ning diplomaatia ajaloo vallas on olnud tähelepanuväärne. Aastal 2000 sai ta filosoofia doktori kraadi. Tema uurimustöid on ilmunud ka raamatutena.

Head Uudised GoodNews